Aardappels koken

By

Aardappels koken, het lijkt zo gemakkelijk maar soms gaat het toch nog wel eens fout. Wat is de beste manier om aardappels klaar te maken? Hoe kook je nou aardappelen en vooral hoe lang moet het koken? Aardappelen kun je natuurlijk ook nog op andere manieren klaarmaken als alleen koken. Aardappelen kun je in de magnetron bereiden maar je kunt ze ook poffen in de oven, bakken in een koekenpan maar ook op de barbecue zijn ze klaar te maken. Eigenlijk zijn aardappelen op verschillende manieren te bereiden en ook nog eens lekker op elke manier. Je hebt ook nog eens verschillende soorten aardappel van vastkokend tot kruimig.

Hoe lang moet je aardappelen koken

In Nederland zijn we echte aardappeleters. Er zijn ook verschillende soorten aardappelen. Wanneer je kiest om aardappelen te gaan koken kun je het beste kiezen voor kruimige aardappels. Aardappels kook je gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten vanaf dat het water kookt. Zet het water wel wat zachter op het moment dat de aardappels koken anders koken ze over. Je kunt controleren met een vork of de aardappelen gaar zijn. Zorg er ook voor dat je aardappelen dezelfde grote hebben wanneer je ze gaat koken. Dit omdat anders de aardappelen niet gelijk klaar zijn.

Aardappel recepten

Aardappelen klaarmaken kan op zo veel verschillende manieren. Je kunt de aardappels koken voor een stamppot. Erg lekker In de winter. Maar Je kunt ze ook eerst koken en daarna bakken lekker met sla en een stukje vlees. Ook kun je van aardappelen een salade maken wat weer erg lekker is In de zomer. Wanneer we het toch over de zomer hebben, probeer een aardappel op de barbecue te poffen en daarna een beetje kruidenboter of knoflookboter erbij. Van aardappelen kun je ook frietjes maken. Eigenlijk is de aardappel een groente waar je erg veel mee kunt. Aardappelen zijn lekker met een beetje zout. Maar wanneer je ze gebakken hebt zijn de kruiden rozemarijn, knoflook en tijm ook lekker.

Stappenplan aardappel koken

Aardappelen koken

Je wilt aardappel koken maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig?
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
calorieën 82 kcal

Equipment

  • Pan
  • Aardappelschilmesje of dunschiller

Ingrediënten
  

  • Aardappelen
  • Beetje zout 

Instructies
 

  • Schil de aardappelen, waar je dit mee doet verschilt per persoon. De ene kiest voor een dunschiller terwijl de ander het fijner vindt met een aardappelschilmesje.
  • Was de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Was ze daarna nog eens.
  • Vul een pan met water, een beetje zout en de aardappelen en zet deze op het vuur.
  • Houd ongeveer 20 minuten aan voor het koken maar controleer dit met een vork.
  • Wanneer de aardappelen klaar zijn kun je ze afgieten, stoom ze nog even af zodat al het overtollige vocht weg is.

 

FAQ – Aardappels koken

Hoe lang moeten aardappels koken

Over het algemeen hebben we de aardappels 20 minuten nodig om te koken. Het kan natuurlijk zijn dat ze iets eerder klaar zijn of iets langer nodig hebben. Wanneer jij wil weten of jouw aardappels klaar zijn, kun je dit controleren met een vork. Prik met je vork in de aardappel. Wanneer je voelt dat je aardappel zacht is, is je aardappel klaar.

Hoeveel gram aardappelen per persoon?

Reken voor volwassen persoon ongeveer 280 tot 350 gram ongeschilde aardappelen per persoon. Dit komt uit op wanneer je de aardappelen hebt gekookt op ongeveer 4 tot 5 middelgrote aardappelen

 

Image by Christos Giakkas from Pixabay

You may also like