voedingssupplementen

Alles over voedingssupplementen: een handleiding

By

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op de dagelijkse voeding. Denk hierbij aan vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die alleen in een pil zitten of in combinatie met andere stoffen. Je noemt dit multivitaminen.

De synthetische vitamines hebben eenzelfde werking als die van nature in onze voeding zit. Het is wel zo dat het lichaam de stoffen in een pil makkelijker opneemt dan die uit ons eten. Veel mensen hebben geen extra vitamine nodig om dat ze al voldoende binnenkrijgen via hun voeding. Er zijn wel groepen die extra vitamine kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen.

Hoe zit het met de gezondheidseffecten?

alles over voedingssupplementenJe hoeft niet meer vitamines te slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is zelfs zo dat een teveel van bepaalde vitamine schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Dit geldt vooral voor vitamine A, D en vitamine B6. Met mineralen moet je ook oppassen want een te grote hoeveelheid aan calcium, magnesium, zink, koper en jodium zijn ook niet goed. Lees daarom altijd goed het etiket van het product. Controleer welke stoffen er in het product zitten en of de maximale hoeveelheid niet wordt overschreden.

Waar moet je voorzichtig mee zijn?

  • Wees voorzichtig met voedingssupplementen en kruidenmengsels die te koop zijn op internet. Er kunnen verboden middelen in zitten die niet goed zijn voor jouw gezondheid.
  • Lees altijd het etiket zorgvuldig, weet wat je slikt. Kies daarom altijd een product met een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
  • Op de verpakking moet een advies staan over het gebruik en de dosering. Neem nooit meer in dan de aanbevolen hoeveelheid.
  • Bewaar vitamines en mineralen altijd buiten het bereik van kinderen.

Voedingssupplementen en medicijnen

Het is niet onschuldig om, als je medicijnen gebruikt van de reguliere arts, ook zomaar supplementen te gebruiken. Het is niet zo dat omdat het vitamines of kruiden zijn dat je die met alle medicijnen in mag nemen. Gebruik je een antistollingsmedicijn dan mag je niet alle supplementen zomaar gebruiken. Denk hierbij aan ginseng of kurkuma bijvoorbeeld. Zoek dus altijd eerst uit of medicijnen van de dokter en voedingssupplementen samengaan. Bel desnoods de apotheker. Hij of zij kan jou goed adviseren.

Kies sowieso voor kwalitatieve voedingssupplementen van een merk dat open communiceert over de inhoud van hun producten. Een merk als Nextgen Science bijvoorbeeld heeft een prachtige reputatie en heeft producten die aan de strenge Belgische wetgeving en notificatieplicht voldoen. Zeker een goede optie dus als je op zoek bent naar een betrouwbare leverancier – en ik koop deze producten ook zelf. Natuurlijk zijn er nog andere goede leveranciers, maar mijn ervaringen hierin zijn beperkt.

Hoe zit het met supplementen tijdens de zwangerschap?

supplementen tijdens de zwangerschapJe hebt vast wel eens gehoord via reclame of andere media, dat het slim is om tijdens de zwangerschap foliumzuur en vitamine D te slikken. Daarnaast is het belangrijk om melkproducten tot je te nemen zoals yoghurt, melk en kaas.

Ook jodiumrijke producten zoals zuivel en brood en vis doen veel goed voor jouw lichaam en de baby. Als je dit niet lukt dan wordt er geadviseerd om een supplement te nemen. Daar moet je wel een beetje mee uit kijken want te veel vitamine A kan schade bij de baby veroorzaken. Je moet dus goed op de dosering letten.

Zwangere vrouwen mogen niet meer dan 3000 microgram per dag tot zich nemen. Kijk dus uit met multivitaminen, want voor je het weet zit je boven de aanbevolen hoeveelheid die je per dag mag hebben.

Hoe zit het met antioxidanten en het risico op kanker?

Er zijn voedingssupplementen waar je op moet letten als je die in wilt nemen. Het is namelijk zo dat voedingssupplementen met hoge doseringen het risico op kanker kunnen vergroten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Waarin is dit effect gevonden? Kijk uit met meer dan 15 milligram betacaroteen per dag. Dit zou het risico op longkanker verhogen. Als de dit supplement neemt in combinatie met vitamine A of E dan zou dit het risico verhogen op maag- en darmkanker.

Wat kun je het beste doen om voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen?

Het beste is natuurlijk goed op je voeding letten, maar daar redden we het niet altijd mee. In groenten en fruit zitten veel minder goede voedingsstoffen dan vroeger. Het is dus niet gek dat wij voedingssupplementen tot ons willen nemen. Dat kan ook niet veel kwaad, als je maar weet wat je doet. Ontbreekt er in jouw voeding een bepaalde vitamine of mineraal, neem dan die vitamine apart in en gebruik bij voorkeur geen multivitaminen. Op die manier weet je heel zeker dat je genoeg binnenkrijgt en weet je ook zeker dat je niet over doseert. Wil je nog meer informatie, ga dan naar een speciaalzaak waar ze verstand van zaken hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like