Asperges koken

By

Je wilt Asperges gaan klaarmaken, hoe pak je dit aan? Voordat je dit heerlijke witte goud, zoals het ook wel genoemd wordt, wilt gaan eten zullen wij je vast wat tips geven want iedereen kan asperges koken. Wanneer je de asperges niet wilt koken is het ook mogelijk om het te wokken of in de oven te doen. Je kunt er zelfs voor kiezen om ze te frituren! Wanneer je asperges vers wilt kopen hou er dan wel rekening mee dat ze doorgaans te koop zijn van april tot ongeveer eind Juni. Wanneer we een goed en warm voorjaar hebben ook wel eind maart.

Hoe lang moet je asperges koken

Je gaat asperges koken, dan is het natuurlijk wel handig als je weet hoelang je asperges moet koken. De asperges kooktijd ligt ook een beetje aan de dikte van je asperges. Als je de asperges in een pan doet met een beetje zout breng je het water aan de kook. Vergeet niet de deksel op de pan te plaatsen. Zo worden de asperges gekookt, en de koppen gestoomd.  De asperges moeten ongeveer 5 minuten koken en 10 tot 15 minuten na garen in een gesloten pan. Het belangrijkste is dat de kopjes van de asperges niet zacht worden. Of je nu kies voor een speciale asperge pan of een gewone pan dat maakt eigenlijk niet veel uit. Als de asperges er maar helemaal in passen.

Asperges recepten

Wanneer je op zoek gaat naar asperge recepten, dan zul je zien dat het niet alleen het standaard recept is met ei en saus. Nee sterker nog er zijn verschillende lekkere recepten te vinden.  Wanneer je asperges klaar zijn en je de asperge kooktijd hebt aangehouden, gooi dit water dan niet weg maar gebruik het om een lekkere soep van te maken. Nog zo een heerlijke combinatie is de combinatie van asperges en zalm. Dit is echt heerlijk samen. Wanneer je wilt kijken welke kruiden je wilt toevoegen kies dan voor de magische kruiden: Dille, nootmuskaat, rozemarijn en natuurlijk peper en zout.

Stappenplan Asperges koken

Asperges koken

Je wilt asperges koken maar hoe ga je te werk en wat heb je nodig? Wat zijn de ingrediënten om asperges te bereiden
Bereidingstijd 15 minuten

Equipment

  • Grote pan of asperge pan
  • U-vormige aspergeschiller of komkommerschiller (Schil ze goed, anders krijg je draden in je mond, zo niet lekker!

Ingrediënten
  

  • Asperges (zorg dat deze vers zijn, je kunt dit controleren door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven, maken deze dan een piepend geluid, dan zijn ze vers!)
  • Beetje zout
  • Klontje boter

Instructies
 

  • Schil de asperges van de kop naar het uit einde, zorg ervoor dat de asperges platliggen, zo kunnen ze niet breken.
  • Breng in een pan water aan de kook met boter zout en de asperges.
  • Laat de asperges 5 minuten koken, draai daarna de warmtebron uit.
  • Laat de asperges nog zo een 10 tot 15 minuten na garen. De dikte van de asperges bepalen uiteindelijk de exacte kooktijd.

FAQ – Asperges koken

Hoe lang moeten de asperges koken

Dit ligt er natuurlijk ook aan, hoe dik de asperges zijn, maar over het algemeen moeten ze 5 minuten in kokend water liggen, om vervolgens 15 minuten na te garen. Wanneer je de asperges op een vork legt, en ze iets door buigen zijn ze goed.

Hoeveel gram asperges per persoon?

Wanneer je de asperges als een hoofdgerecht gaat eten met bijvoorbeeld krieltjes, boter en eieren, hou dan rekening met ongeveer 500 gram vers geschilde asperges per persoon.

 

Image by Couleur from Pixabay

 

 

You may also like