Basmati rijst koken

By

In de meest Zuid-Aziatische gerechten staat de basmati rijst centraal. Denk aan bijvoorbeeld Curry’s met peultjes, worteltjes of kip. Bij andere rijst heb je vaak het probleem dat de rijst kleverig en zompig wordt. Dit is niet het geval met basmati rijst, deze rijst blijft stevig. Dit maakt hem dan ook perfect voor verschillende gerechten. Wanneer je een goede basmati rijst wilt koken dan kun je deze het beste kopen bij de lokale toko. Uiteraard kan dit ook in de supermarkt maar zorg er dan voor dat je echte basmati rijst koopt. Een goede basmati rijst wordt verkocht in een zak en niet in plastic. Ook is de rijst licht goudkleurig en is de korrel vrij lang.

Hoe lang moet je basmati rijst koken

Kook de rijst in ruim kokend water in ongeveer 8 tot 10 minuten klaar. Was de rijst van tevoren wel even onder de kraan en laat de rijst ongeveer een halfuur weken. Doe dit ook voor dat je de rijst begint met koken, dit omdat de rijst dan niet aan elkaar plakt. Kook de rijst altijd in ruim kokend water met een beetje zout. Wanneer de rijst klaar is stoom hem dan even na met de deksel schuin op de pan.

Basmati rijst recepten

Basmati rijst kun je op vele manieren eten. Je kunt het gebruiken in een nasi of een lekkere rijst. Ook is het mogelijk om de rijst te eten met wat vlees en groente. Basmati rijst kun je net als gewone rijst gewoon eten met verschillende gerechten maar is in sommige gerechten extra lekker. Vooral in de Aziatische keuken wordt er veel gebruik gemaakt van basmati rijst. Wanneer je gebruik wilt maken van kruiden en/of specerijen kies er dan voor om kerrie, koriander, gember, knoflook, rode peper zout, munt of sojasaus te gebruiken. Ook doet groentebouillon het altijd goed.

Stappenplan basmati rijst koken

Basmati rijst koken

Je hebt er voor gekozen basmati rijst te maken, super goed idee natuurlijk! Maar wat heb je hierbij nodig en hoe ga je te werk?
Totale tijd 25 minuten

Equipment

  • Pan
  • Vergiet

Ingrediënten
  

  • Basmati rijst
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Vul een grote pan met koud water.
  • Laat de basmati rijst ongeveer een half uur tot uur onder koud water staan.
  • Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook.
  • Zodra het water kookt, kun je de rijst toevoegen.
  • Kook de basmati rijst klaar in ongeveer 8 tot 10 minuten.
  • Wanneer je de rijst af giet laat deze dan nog 15 minuten rusten met de deksel schuin op de pan.

FAQ – Basmati rijst koken

Hoe lang moet basmati rijst koken?

Basmati rijst moet voor dat je het kookt even weken in koud water het liefst voor 30 minuten. Wanneer je dit hebt gedaan kook de basmati rijst dan klaar in ongeveer 8 minuten. Laat na het koken de rijst nog even 15 minuten nagaren met de deksels schuin op de pan.

Hoeveel gram basmati rijst per persoon?

Reken voor een persoon ongeveer op 150 gram basmati rijst. 150 Gram basmati rijst staat gelijk aan ongeveer 1 beker. Wanneer je te maken hebt met grote eters reken dan op ongeveer 25 gram meer en wanneer er kleine eters mee-eten, dan is het verstandig te kiezen voor 25 gram minder rijst.

 

Image by pictavio from Pixabay

 

You may also like