Bieten koken

By

Bietjes koken is best even een karweitje maar het is wel erg lekker om verse bietjes klaar te maken. Hoe je dat precies doet leren wij jou nu. Ben je er klaar voor?  Bieten zijn in verschillende manieren te koop. Verse bieten kun je het hele jaar wel krijgen op de markt of bij de groenteboer maar ook voorgesneden bieten die vacuümverpakt zijn, deze heb je trouwens ook in een geheel. Deze zijn al voorgekookt en over het algemeen duurder. Ook kun je ervoor kiezen om bieten uit een pot of blik te halen. Deze hoef je alleen nog maar even op te warmen. Ook kun je in de supermarkt kijken of er bieten uit de diepvries zijn.

Hoe lang moet je bieten koken

Hier zit verschil. Laten wij ervan uit gaan dat je verse bieten hebt gekocht. Dan is de kooktijd ongeveer 20 tot 30 minuten. Wanneer je winterbiet hebt reken dan zeker op anderhalf tot twee uur kooktijd. Vanwege de verschillende kooktijden is het verstandig een vork te gebruiken om te weten of de bieten klaar zijn. Wanneer je met een vork eenvoudig in de biet kunt prikken en de schil loslaat zijn de bieten klaar. Wanneer de bieten klaar zijn kun je ze in plakjes of reepjes snijden, net wat jij lekker vindt.

Bieten recepten

Het meest bekende recept is denk ik wel de standaardversie van gekookte aardappelen, bieten en een stukje vlees. Toch zijn er ook andere recepten die bieten lekker maken. In de winter kun je bijvoorbeeld een lekkere bieten stamppot maken terwijl je in de zomer kiest voor een salade met bietjes.  Bietjes worden ook vaak gebruikt in een risotto. Probeer bij je gekookte bietjes eens wat ui of appel te doen, een heerlijke twist! Wanneer je na het koken van je bieten wilt gebruik maken van kruiden kies dan voor: Dille, Marjolein, koriander, tijm of gewoon peper en zout.

Stappenplan bieten koken

Bieten koken

Je wilt bieten koken maar hoe ga je te werk?
Totale tijd 45 minuten

Equipment

  • Een pan
  • Mesje
  • Groenteborstel

Ingrediënten
  

  • Bieten

Instructies
 

  • Snij de bladerige stengels van de bieten af.
  • Schrob de bieten schoon met een groente borstel, doe dit wel voorzichtig anders beschadig je de schil.
  • Spoel de bieten af onder de koude kraan om het resterende zand te verwijderen.
  • Kook de bieten in ongeveer 45 minuten klaar, controleer dit met een vork. 
  • Wanneer de bieten klaar zijn kun je ze enkele minuten in koud water leggen. Hierdoor krijg je de schil beter los.

FAQ – Bieten koken

Hoe lang moeten bieten koken?

Wanneer je verse bieten hebt, moeten deze zeker wel 45 minuten koken, soms nog langer. Wanneer je hier geen tijd voor hebt is het misschien een optie om bietjes te halen uit pot. Deze hoef je alleen maar op te warmen en zijn ook al gesneden.

Hoeveel gram bieten per persoon?

Wanneer je 250 gram verse bieten hebt hou je hier ongeveer 200 gram aan over. Voor een salade heb je al voldoende aan 150 gram bieten. Wanneer je bieten koopt hou er dan rekening mee dat de zomerbiet een stuk kleiner is dan de winterbiet. Bieten kun je ongekookt zo een 3 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte bieten kunnen zo een twee dagen bewaard worden. Een slim idee dus om ze te verwerken in een salade wanneer je bieten over hebt.

 

Photo by Emma-Jane Hobden on Unsplash

You may also like