Bloemkool koken

By

Je gaat bloemkool koken maar hoe doe je dat het beste? Het lijkt allemaal zo makkelijk maar er gelden hier natuurlijk wel regels voor. Want hoe kook je nou je bloemkool en vooral hoe lang moet hij koken? Je wilt natuurlijk wel dat hij lekker beetgaar gaat worden. En dan nog de vraag kun je hem beter snijden voor het koken of moet je de stronk in een keer koken? Het koken van bloemkool is noodzakelijk bij veel gerechten. Je kunt het ook altijd wokken of stomen. Ook zijn er mensen die bloemkool rauw eten of het in een smoothie verwerken.

Tip: kijk ook eens naar onze instructie voor het koken van aardappelen! Veel mensen combineren beide groenten met elkaar. In plaats van aardappelen, zou je ook rijst kunnen koken voor bij deze groente. Maak er een lekkere saus met kerrie bij en bak indien gewenst wat kip! Je kunt het geheel voorzien van een laagje met amandelsnippers. Heerlijk!

Hoe lang moet je bloemkool koken?

Wanneer je bloemkool gaat koken is het heel handig om te weten hoelang dat de bloemkool moet koken. Bloemkool die te kort is gekookt blijft hard en dat is niet lekker. Weet je wat de bloemkool kooktijd is? Dit is ongeveer 8 tot 10 minuten voor een hele bloemkool, maar bloemkoolroosjes mogen 5 tot 8 minuten koken. Kook de bloemkool niet te lang, want dan gaan er veel voedingsstoffen verloren. Daarbij vallen de roosjes bloemkool uit elkaar, als je deze te lang in de pan laat zitten. Wanneer je de bloemkool te kort kookt, zou deze hard blijven. Ook niet erg lekker. Met een vork kun je voelen of de bloemkool gaar is en gegeten kan worden.

Bloemkool recepten

Bloemkool is op verschillende manieren te eten en er zijn dan ook tal van verschillende recepten met bloemkool te vinden. Toch verschild wel per keer de bloemkool kooktijd. Probeer eens een bloemkool In een curry te verwerken. Natuurlijk kun je hem ook lekker met een kaassausje en aardappelen eten. Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt kun je van bloemkool ook bloemkoolrijst maken. Zo kun je het weer combineren met andere dingen. Ook in een soep is bloemkool erg lekker en heb je wel eens gehoord van een bloemkool tosti? Er zijn mensen die bloemkool ook frituren. Dit kan ook erg lekker zijn. Zoals je leest, zijn er enorm veel gerechten met bloemkool. Welke kruiden zijn er nu echt lekker bij bloemkool? Uiteraard nootmuskaat, peper en zout maar je kunt ook kiezen voor peterselie dragon of dille.

Stappenplan bloemkool koken

Bloemkool koken

Je wilt bloemkool koken maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig?
Totale tijd 7 minuten

Equipment

  • Een grote pan
  • Keukenmesje

Ingrediënten
  

  • Bloemkool
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Snijd van de bloemkool kleine roosjes.
  • Spoel de groente onder de kraan af.
  • Vul je pan met wateren doe er een snufje zout in en breng het water aan de kook. Wanneer je water kookt kun je de bloemkool toevoegen.
  • Het duurt ongeveer 5 tot 8 minuten tot je bloemkool gaar is, je kunt dit controleren met een vork.
  • Wanneer je bloemkool na 5 minuten klaar is met koken kun je de bloemkool afgieten. Nu is jouw gerecht klaar.

FAQ – Bloemkool koken

Hoe lang moet de bloemkool koken?

Hoe lang je bloemkool moet koken is een beetje afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes, maar over het algemeen moet je deze groente ongeveer 5 minuten koken. Prik na een minuut of 7,8 met een vork in een stukje stronk. Als dit zonder druk gaat is je bloemkool klaar.

Hoeveel gram bloemkool per persoon?

Reken op zo een 300 a 350 gram per persoon. Dat betekent dus ongeveer een middelgrote bloemkool voor twee personen. Heb je nog wat bloemkoolroosjes over? Een goed idee om ze lekker als rauw tussendoortje te eten.

 

Image by Matthias Böckel from Pixabay

You may also like