Boerenkool koken

By

Boerenkool is een heerlijke groente die zeer variërend kan zijn maar hoe maak je het nu het beste klaar? Naast het koken van boerenkool kun je de boerenkool ook stomen. Ook is het mogelijk om de boerenkool op andere manieren te bereiden. Denk eens aan een heerlijke ovenschotel of wat dacht je van boerenkool wokken? Boerenkool is een van de meest bekende groente in Nederland en bij de meeste wel bekend als de stamppot met een rookworst. Maar hoe kook jij die boerenkool nu perfect?

Hoe lang moet je boerenkool koken

Boerenkool koken is helemaal zo moeilijk niet maar je moet het net even door hebben. Wanneer je eenmaal de basis weet dan staat niet je meer in de weg om een heerlijk gerecht met boerenkool klaar te maken. De kooktijd voor boerenkool is ongeveer 20 tot 25 minuten. Kook de boerenkool ook niet te lang want op die manier krijg je namelijk een snotterige groente en verlies je ook meteen erg veel gezonde voedingsstoffen. Zonde, want boerenkool zit vol met goede voedingsstoffen die je op deze manier dus kwijtraakt.

Boerenkool recepten

Er zijn verschillende manieren hoe je boerenkool kunt eten maar de meest bekende manier is wel met aardappelen in een stamppot verwerkt. Toch is boerenkool ook op andere manieren te eten. Wat dacht je van een salade van jonge boerenkool? Ook erg lekker, een lunch wrap met spinazie linzen en boerenkool. Wanneer je de boerenkool gaat wokken wordt deze lekker crunchy wat ook superlekker is! Boerenkool kun je trouwens ook prima verwerken in een lekkere pasta met bijvoorbeeld penne en romige citroen saus. De kruiden die je kunt gebruiken bij boerenkool zijn: peper, zout, kervel of karwijzaad.

Stappenplan boerenkool koken

Boerenkool koken

We gaan beginnen met boerenkool koken!
Totale tijd 15 minuten

Equipment

  • Ruime pan
  • Keukenmesje

Ingrediënten
  

  • Boerenkool
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Voordat je de boerenkool gaat koken moet je deze even schoonmaken. Tenminste wanneer je hebt gekozen voor verse boerenkool en niet uit een zakje.
  • Verwijder de bladstellen en de nerven zodat je boerenkool bladeren krijgt.
  • Spoel de bladeren nog eens af onder de kraan. Zo zorg je ervoor dat al het zand echt weg is.
  • Snijd de boerenkool in fijne reepjes. Het is makkelijk om de boerenkool bij elkaar te binden met een elastiekje zo wordt alles nog fijner.
  • Nu ben je klaar om de boerenkool te koken. Wanneer je een stamppot maakt kun je de boerenkool tegelijk met de aardappelen koken.

FAQ – Boerenkool koken

Hoe lang moet boerenkool koken?

Hoe lang de boerenkool moet koken ligt ook een beetje aan de hoeveelheid boerenkool. In het algemeen volstaat een kooktijd van 25 minuten prima voor de boerenkool. Wanneer je de boerenkool los kookt zonder aardappelen is een kooktijd van 15 minuten goed. Kook echter niet te lang anders wordt de kool onsmakelijk en papperig.

Hoeveel gram boerenkool per persoon?

Wanneer je boerenkool gaat kopen in de winkel reken dan op ongeveer 400 gram per persoon. Dit omdat er nog veel verloren gaat bij het snijden. Wanneer je boerenkool koopt die al gesneden is kies dan voor 200 gram per persoon. Eigenlijk bereken je de hoeveelheid dus pas op het moment dat de boerenkool panklaar is.

 

Image by Anna Sulencka from Pixabay

You may also like