Eieren koken

By

Je gaat een paar eieren koken maar weet je eigenlijk wel hoe dat moet? Het lijkt allemaal zo makkelijk maar er gelden hier natuurlijk wel regels voor. Want hoe kook je nou eieren en vooral hoe lang moet het koken? Naast het koken van een eitje kun je het eitje natuurlijk ook bakken, en zelfs als je eieren bakt heb je weer verschillende manieren. Ook nog een mogelijkheid om eieren klaar te maken is een gepocheerd eitje. Eieren bereiden kan dus op veel verschillende manieren. Maar hoe bereid je nu een eitje het lekkerst?

Hoe lang moet je eieren koken

We gaan een eitje koken. Maar hoelang je eieren moet koken verschilt nogal per persoon en hoe jij je eitje het lekkerst vindt. Je kan kiezen voor een zachtgekookt eitje, een medium gekookt eitje of een hardgekookt ei. Daar staan natuurlijk dan ook weer verschillende kooktijden voor. Toch is het heel simpel, het enigste waar je rekening mee moet houden is de grote van het ei. Er is een handig schema voor de tijd die je bij kan houden met het koken van eieren.

Soort gekookt ei Klein Middel Groot
Zacht gekookt 3 3.5 4
Eigeel zacht/ eiwit hard 4 4.5 5
Eigeel smeuïg/ eiwit hard 6 7 8
Hardgekookt 7 8.5 9

Eieren recepten

Eieren klaarmaken kan op zo veel verschillende manieren. Eieren zijn ook echt op verschillende manieren lekker. Kies jij voor een ouderwetse omelet of een spiegelei lekker op een boterham? Of kook je een hardgekookt eitje en leg je deze op je spinazie. Gebruik je eitje als ontbijt wanneer je wakker wordt. Ook erg lekker is het maken van eiersalade lekker op een toastje of op een broodje. Er zijn ook gerechten, waarbij eieren in de soep worden geplaatst. Denk eens aan de Surinaamse Souto soep. Welke kruiden je bij een eitje kunt eten is eigenlijk heel verschillend. Ik denk dat de meest bekende toch wel zout en peper zijn, maar ook heel erg lekker is om een beetje Kerrie toevoegen aan je eitje. Bieslook en peterselie doen het ook altijd erg goed.

Stappenplan eieren koken

Eieren koken

Je wilt eieren koken maar hoe ga je te werk en wat heb je nodig?
Totale tijd 10 minuten

Equipment

  • Een steelpannetje
  • Een kookwekker

Ingrediënten
  

  • Een ei
  • Beetje zout of azijn

Instructies
 

  • Zet een pan met voldoende water op het vuur en wacht tot het water gaat koken.
  • Zet je vuur iets zachter zodat het water niet zo hard meer borrelt.
  • Doe de eitjes in een pan en voeg wat zout of azijn toe (hierdoor barst je eitje minder snel).
  • Stel de kookwekker in voor zacht, medium of een hardgekookt ei.
  • Het hete water afgieten en de eieren laten schrikken met koud water (zo zijn de eieren beter te pellen).

FAQ – Eieren koken

Hoe lang moet jouw eitje koken?

Eigenlijk verschild dat per persoon, want hoe wil jij jouw eitje? Wanneer je uitgaat van een middelgroot ei zijn dit de tijden die je kunt toepassen: 3,5 minuut voor een zachtgekookt ei, 7 minuten voor medium en 8,5 minuut voor een hardgekookt eitje.

Hoeveel gram eieren per persoon?

Dat is een vraag die een beetje moeilijk te beantwoorden is. Wel is het zo dat in een gezonde voeding het eten van 2 tot 3 eieren per week goed is. Wanneer je vegetariër bent kan je prima 3 tot 4 eieren per week eten. Hou er wel rekening mee dat eieren rijk zijn aan eiwitten en dat ze kunnen zorgen voor een verhoogd cholesterol.

 

Image by Peggychoucair from Pixabay

You may also like