Groene asperges koken

By

Wist je dat groene asperges boven de grond groeien? Hierdoor heeft de groene asperge meer smaak en meer kleur dan de witte asperges. Eigenlijk is de groene asperges gewoon een witte asperge alleen groeit deze boven de grond. De groene asperge is door het hele jaar te verkrijgen en wordt vooral gebruikt in de Italiaanse keuken. Naast groene asperges koken, kun je er ook voor kiezen deze te grillen of te wokken. Voordat je de asperge gaat koken, is het slim ze even in koud water te zetten, hierdoor wordt de asperge lekker knapperig.

Hoe lang moet je groene asperges koken

Groene asperges kook je net een beetje anders als de witte asperges. Zet de groene asperges voordat je ze gaat koken eerst even 15 tot 30 minuten in koud water, doe dit dan wel rechtop. De groene asperges hoef je trouwens niet te schillen en de kooktijd is ook korter dan bij witte asperges. De groene asperges kook je ongeveer in 3 tot 5 minuten klaar. Dit ligt alleen wel aan de dikte van de asperges. Kook de asperges in een pan met water en een snufje zout. Naast het koken van asperges kun je deze ook grillen of wokken.

Groene asperges recepten

Doordat groene asperges het hele jaar te krijgen zijn kan je het op vele manieren eten en met veel verschillende gerechten klaar maken. Wanneer je graag vis eet kun je groene asperges ook eten met vis. Wat dacht je van groene asperges in een garnalencocktail? Dit is een combinatie die je misschien niet snel zou verwachten. Ook kun je de groene asperges heel lekker klaar maken in een pasta met zalm. Asperges zijn natuurlijk ook lekker met krieltjes ei en ham. Het is ook erg lekker om de asperges in een salade te verwerken.

Stappenplan asperges koken

Asperges koken

Wanneer je asperges wilt klaarmaken is het fijn om te weten wat je hierbij nodig hebt en hoe het in zijn werk gaat.
Totale tijd 5 minuten

Equipment

  • Een pan
  • Keukenmesje
  • Een vergiet

Ingrediënten
  

  • Groene asperges
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Vul een grote pan met koud water.
  • Laat de groene asperges ongeveer een half uur in koud water staan.
  • Snijd het onderste stuk van de asperges af, schillen is niet nodig.
  • Kook de groene asperges klaar in ongeveer 5 minuten.
  • Haal de asperges uit de pan met een schuimspaan en serveer ze.

FAQ – Asperges koken

Vraag 1: Hoe lang moeten groene asperges koken?

Antwoord: De asperges hoeven, maar ongeveer 5 minuten te koken. Dit kun je controleren door er met een vork in te prikken, wanneer de asperges klaar zijn kun je er zachtjes met een vork in prikken. Wel moet je de asperges voordat je ze gaat koken eerst een half uur in koud water zetten. Hierdoor vullen de asperges zich vol met water waardoor ze knapperig worden.

Vraag 2: Hoeveel gram asperges per persoon?

Antwoord: Als je de groene asperges gaat eten als hoofdgerecht is het wel zo fijn dat je voldoende hebt. Reken op ongeveer 250 gram groene asperges per persoon. Wanneer je de asperges als een voorgerecht hebt, kun je al genoeg hebben aan 125 gram per persoon. Bewaar de asperges wanneer je te veel hebt en gebruik ze in een groene aspergesoep of in een salade.

 

Image by Yvonne Huijbens from Pixabay

You may also like