frietjes bakken in de airfryer

Hoe lang moet je frietjes bakken in de airfryer?

By

Lekker! Frietjes! Bij sommigen staat er elke week wel friet op het menu, bij anderen slechts af en toe. Of je nu frietjes bij de hoofdmaaltijd serveert, als tussendoortje of bij de wekelijkse snackdag, frietjes moeten lekker knapperig gebakken zijn. Hoewel bakken in de traditionele friteuse bij de juiste toepassing heerlijk knapperige frietjes opleveren, kleven er aan het friet bakken in een friteuse een aantal nadelen. Denk aan het gespetter met fritesvet, de geur die ermee gepaard gaat en het feit dat deze frietjes aardig wat calorieën bevatten.

versie frietjes airfryerGelukkig is er tegenwoordig de airfryer! Toch gaat het bakken van frietjes met een airfryer net even iets anders in zijn werk dan in een traditionele friteuse met fritesvet. Daarom geven we je graag een aantal tips, onder andere hoe lang je frietjes in de airfryer moet bakken. Hierbij maken we een onderscheid tussen frietjes uit de diepvries en frietjes die van verse aardappelen zijn gemaakt.

Voor het behalen van het beste resultaat hangt er veel af van het product dat je koopt. Koop bij voorkeur frietjes die speciaal voor bereiding in de airfryer bestemd zijn. Die geven, zeker als je een A-merk aanschaft, de lekkerste en knapperigste frietjes. Probeer zeker ook eens een huismerk, die kunnen soms verrassend goed uit de bus komen.

Je airfryer wel of niet voorverwarmen voordat je de frietjes erin doet?

De meeste airfryer geven middels een geluid of een lampje aan dat de juiste temperatuur bereikt is. Dan kunnen de frietjes in het mandje worden geschud. Andere modellen hebben wel een speciale functie waarmee je kunt voorverwarmen. Dat duurt gemiddeld maar twee tot drie minuten. Voorverwarmen is dus niet perse noodzakelijk.

Op welke temperatuur moet ik de frietjes bakken?

Op de verpakking van de diepgevroren frietjes staat normaal gesproken aangegeven op welke temperatuur de frietjes in de airfryer bereid kunnen worden. Sommige airfryers hebben een symbool voor het bakken van friet waarbij de temperatuur én de bereidingstijd staat aangegeven. Vaak is de benodigde temperatuur 200° Celsius.

frietjes in de airfryerWil je graag verse frietjes bakken?

Het bereiden van verse friet verschilt uiteraard van het bereiden van diepvries frietjes, maar met de airfryer krijg je een even goed resultaat. Spoel allereerst de versgesneden frietjes goed af met stromend water en droog ze met keukenpapier af. Verwarm de Airfryer op 120° Celsius en bak de frietjes ongeveer 10 minuten. Schud de frietjes nu in een kom en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe en schud alles goed om. Stel de temperatuur van je airfryer intussen op 180° Celsius in en bak je verse frietjes nog 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte van je eigen gemaakte frietjes.

Hoe lang moeten de frietjes in de airfryer?

Wanneer de bereidingstijd niet op de verpakking staat aangegeven, houd dan voor diepgevroren frietjes 200 ° Celcius aan. Vul niet het hele mandje ineens, maar bak de frietjes liever in gedeeltes knapperig. Je moet de frietjes sowieso nog kunnen omschudden halverwege de aangegeven bereidingstijd. De totale bereidingstijd van je frietjes bedraagt meestal rond de 12 tot 14 minuten. Schud de frietjes daarom rond de 6 á 7 minuten nog even goed om.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like