koffiebonen

Hoe lang moet je koffiebonen laten malen?

By

Ben je ook zo’n koffiefanaat? Iemand die altijd voor de beste gemalen koffie gaat en geen genoegen neemt met een mindere kwaliteit? Dan ben je absoluut niet de enige koffieaanbidder die de lat hoog legt. Koffie hoort gewoon optimaal te smaken, daarover zijn we het als koffieliefhebbers wel eens.

En daarom kiezen mannen en vrouwen die voor het ultieme koffiemoment gaan, ervoor om koffie te maken van de beste koffiebonen die er zijn. Koffiebonen gebruiken als basis voor jouw kop koffie – in plaats van voorgemalen koffie of instant koffie – betekent dat je voor het beste van het beste gaat op smaakgebied.

Dit klinkt natuurlijk relaxed, maar is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe moet je koffiebonen goed malen? Hoe lang moet je de bonen malen? En welke methoden zijn hiervoor? Hoe lang moet je de bonen malen?

Handmatig malen of met een automatische koffiemolen? Voordelen & nadelen

koffiebonen malenKoffiemolens zijn al decennialang in gebruik, maar toch zijn er nog steeds behoorlijk wat koffieliefhebbers die hun koffiebonen handmatig malen. Beide manieren van koffie malen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Een handmolen om je koffie mee te malen is voordelig, je hebt namelijk geen stroom nodig, en daarmee tegelijk ook een duurzame keuze.

Verder kun je met een handmatige molen, volgens een deel van de koffieliefhebbers, lekkerder koffie maken dan met een elektrische molen. Het malen van de bonen verloopt namelijk genuanceerde en soepeler dan met een automatische koffiemolen. Een nadeel van handmolens zijn wel dat het malen je meer tijd en energie kost om je koffie te maken.

Elektrische koffiemolens hebben als grootste voordeel dat je hier razendsnel koffie mee kunt malen. Deze apparaten zijn daarnaast betrouwbaar en verbruiken – als je kiest voor een duurzaam apparaat – weinig stroom. Kies wel voor een elektrische bonenmaler met maalschijven en niet met ronddraaiende ofwel circulerende mesjes. Laatstgenoemde variant, met mesjes, zorgt voor een verhitting van de bonen, wat op zijn beurt weer leidt tot een mindere koffiesmaak.

Een mooi overzicht van de beste koffiemolens kan je hier altijd up-to-date terugvinden.

koffie bonen en gemalenDe ideale tijd om koffiebonen goed te malen

Wie op zoek is naar hét perfecte koffie gemaakt van gemalen bonen, heeft naast de juiste soort koffiebonen nog meer nodig. Een van de meest bepalende factoren voor de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie is hoe lang de koffiebonen zijn gemalen. Wil je bijvoorbeeld een lekkere espresso maken, dan is het belangrijk om de bonen wat langer te malen, zodat er een fijne koffiekorrel ontstaat. Ook voor het zetten van een relatief sterke kop koffie met een lekkere bittere koffiesmaak, is het van belang om wat langer door te malen.

Fijnere koffiekorrels zorgen er namelijk voor dat het water minder snel doorloopt, daardoor mee extractie opneemt en zo tot een sterkere smaak leidt. Houd je daarentegen niet zo van sterke koffie, maar meer van mildere smaakvarianten? Dan kun je je elektrische koffiemolen op een lagere maalstand zetten, zodat je de garantie hebt op een grotere korrelgrootte. Los van hoe lang of kort je koffiebonen maalt, is het zaak om na het malen de koffiepoeder of koffiekorrels direct te gebruiken voor je koffie. Dan krijg je namelijk de meest magische smaak die mogelijk is!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like