hoe lang rode wijn decanteren

Hoe lang moet je rode wijn laten ademen na decanteren?

By

Als je optimaal van je rode wijn wilt genieten, kan het verstandig zijn om de wijn eerst te decanteren. Zeker als het om oudere rode wijn gaat, wordt dit vaak aanbevolen. Gerijpte rode wijn kan droesem bevatten, die effect op de smaak en helderheid van de wijn heeft. Door de wijn te decanteren zorg je ervoor dat hij weer helder wordt. Maar wat is precies de beste manier om je rode wijn te decanteren? En hoe lang moet je rode wijn laten ademen na decanteren? In dit artikel bespreken we enkele tips en richtlijnen.

rode wijn decanterenRode wijn decanteren

In rode wijn zitten relatief veel tannines en kleurstoffen. Dit is niet erg: het geeft smaak en kleur aan de wijn. Maar als rode wijn gaat rijpen, dan kunnen deze stoffen een reactie met elkaar aangaan die tot droesem leidt. In flessen oude rode wijn vind je daarom vaak wat drab onderin de wijnfles. Dit betekent niet dat de wijn ondrinkbaar of bedorven is, alleen dat hij al wat langer heeft staan rijpen (wat de smaak vaak juist ten goede komt). Toch is het wel aan te raden om de wijn in dit geval te decanteren. Daarmee verwijder je de droesem en zorg je ervoor dat wijn er weer helemaal helder uitziet.

Voor het decanteren van de wijn kun je het beste een speciaal hiervoor ontwikkelde decanteerkaraf gebruiken. Dat is een glazen karaf die over een dunne hals beschikt. Het proces van decanteren is simpel: je houdt de karaf schuin en vervolgens schenk je de wijn voorzichtig over in de karaf. Het is hierbij verstandig om een lichtje (een lampje of kaars) onder de hals van de wijnfles te houden. Zo zie je precies wanneer de wijn in de flessenhals troebel wordt. Zie je droesem? Stop dan onmiddellijk met schenken, zodat alle droesem in de wijnfles achterblijft. En de wijn is weer helder! Maar dit betekent niet dat je de wijn gelijk kunt opdrinken. Nu komt namelijk nog een essentieel onderdeel van het proces: het laten ademen van de wijn.

Hoe lang moet je de wijn laten ademen na het decanteren?

Hoe lang je de wijn precies moet laten ademen, verschilt per wijn. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat wijn in ieder geval een half uur moet ademen en niet langer dan drie uur. De precieze tijdsduur is afhankelijk van de wijnsoort en de leeftijd van de wijn. Als de wijn erg oud is (ouder dan tien jaar), dan kun je deze beter niet te lang laten ademen na het decanteren. Bij oude wijnen zijn de smaken en aroma’s namelijk erg kwetsbaar en een (te) lange blootstelling aan zuurstof kan ervoor zorgen dat deze wijn minder lekker wordt. Als de wijn jonger is, dan kun je gerust wat meer tijd nemen.

Natuurlijk is de tijdsduur ook afhankelijk van je eigen voorkeuren en smaak. Terwijl de wijn aan het ademen is, kun je prima af en toe een slokje proeven. Als de wijn weinig smaak heeft, kun je deze nog een tijdje laten staan. Als de wijn daarentegen een zurige, azijnachtige smaak heeft, dan heb je de wijn waarschijnlijk te lang laten ademen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like