hoe lang thee laten trekken

Hoe lang moet je thee laten trekken?

By

Een kopje thee zetten is niet lastig, toch komt er heel wat bij kijken als je op zoek bent naar de perfecte smaak. Een belangrijk onderdeel van het thee zetten, is het laten trekken van de thee. Als je thee te kort laat trekken, dan leidt dat tot slappe, smaakloze thee en als je thee te lang laat trekken, dan leidt dat tot bittere thee. Dus hoe lang moet je de thee nu precies laten trekken voor de perfecte, gebalanceerde smaak?

thee laten trekkenHoe lang moet je thee laten trekken?

Over het algemeen kun je ervan uit gaan dat je thee ongeveer één tot zeven minuten moet laten trekken. Zorg ervoor dat je tijdens het trekken van de thee de deksel op de theepot laat zitten, zodat de thee niet afkoelt. Als je de thee al in een kopje geschonken hebt, kun je ook even een schoteltje op het kopje leggen.

Hoe lang je de thee precies moet laten trekken, hangt af van het soort thee dat je drinkt. Zo moet je thee in een zakje vaak wat minder lang laten trekken dan wanneer je hele theeblaadjes gebruikt. Meestal kun je op de verpakking van de thee zien wat de ideale trektijd is. Als dit niet op de verpakking staat aangegeven, kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

Zwarte thee

De klassieke zwarte thee kun je het beste drie tot vijf minuten laten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben: drie minuten voor een subtielere smaak en vijf minuten voor een donkere, sterke thee. Zwarte thee heeft van zichzelf al een sterkere smaak dan andere soorten thee, dus hij kan ook prima als een sterke thee gedronken worden. Daarom kan deze thee iets langer getrokken worden dan gemiddeld, maar je kunt de thee beter niet langer dan vijf minuten laten trekken. Dan wordt hij erg bitter.

Groene thee

Groene thee is ook een thee die gemakkelijk erg bitter wordt. De meeste mensen geven er daarom de voorkeur aan om deze thee niet te lang te laten trekken, gemiddeld zo’n één tot twee minuten. Let er bij groene thee ook op dat je de thee niet in kokend water laat trekken, maar in water dat iets afgekoeld is. Zo behoudt de thee zijn gezonde antioxidanten. Ook helpt een al te bittere smaak te voorkomen.

Witte thee

Witte thee kan iets langer getrokken worden dan groene thee, over het algemeen kun je uitgaan van twee tot drie minuten. Als je de thee wat langer laat zitten, is dat meestal niet zo’n groot probleem. De thee heeft van zichzelf namelijk een lichte en subtiele smaak, en is supergezond, trouwens.

Oolong thee

Deze thee moet langer getrokken worden dan de meeste soorten thee, het beste kun je uitgaan van vier tot zeven minuten. De smaak van deze thee verandert naarmate hij langer getrokken wordt, maar de thee blijft nog steeds goed drinkbaar. Als je melk of suiker aan de thee toevoegt, kun je de thee nog langer laten trekken (dit geldt ook voor andere soorten thee). Melk en suiker neutraliseren een eventuele bittere smaak namelijk enigszins.

Geniet van de thee! Wil je nog wat meer bijleren over hoe je het perfecte kopje thee moet zetten (op een hoog niveau!), dan kan je in deze leuke blogpost echt heel veel bijleren over de mogelijke zetmethodes en de verschillende soorten thee-drinken. Echt de moeite, maar iets te gedetailleerd voor dit artikel! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like