Kip koken

By

Mjammie! Je hebt trek in kip maar hoe maak je dat nu het lekkerst klaar? Het is makkelijker dan je in eerste instantie zult denken maar wij helpen je even op de goede weg. Want hoe kun je nou kip koken en vooral hoe lang? Je hoeft kipfilet niet altijd te koken. Je hebt ook andere manier om kip klaar te maken. Wat dacht je van je kip roken? Bakken is natuurlijk ook altijd lekker om te doen. Maar ook is het heerlijk om kip te grillen hier wordt die lekker krokant van.

Hoe lang moet je kip koken

Hoe lang je kip moet koken, verschilt eigenlijk enorm. Bedenk eerst eens even of je hele kip wilt koken of dat je kipfilet gaat koken. Ook is het handig om te weten waar je de kip voor gaat gebruiken. Wanneer je een hele kip gebruikt om bijvoorbeeld kippensoep te maken dan is het lekker om de kip zo lang mogelijk In de pan te koken. Hier trek je dan ook een lekkere bouillon uit. Over het algemeen moet een hele kip zeker wel 1,5 uur in kokend water als je wil dat hij goed doorgekookt is. Voor kipfilet geldt natuurlijk een andere tijd. Voor kippenborst hou je een tijd van 30 minuten aan.

Kip recepten

Kip noemen ze ook wel het meest veelzijdige stukje vlees en dit klopt ook zeker. Met kipfilet en met kip kun je zo ontzettend veel doen. Gebruik je kip voor in een lekkere bami of nasi of gewoon als een stukje op je bord bij je aardappeltjes. Of kook je kip, pluk hem en gebruik de kip om lekker in een salade te doen. Ook in een pasta kan je kip gebruiken en vergeet vooral niet om kip te gebruiken in een goeie, lekkere kippensoep. Wat je ook echt wel eens een keer kan proberen is pulled Chicken, dit is eigenlijk kip die zo lang gegaard is dat hij uit elkaar valt. De kruiden voor kip zijn ook heel veelzijdig of je nu voor peper en zout gaat, paprika kruiden of oregano ze zijn allemaal even lekker.

Ben je vegetariër of wil je je hoeveelheid dierlijke proteïnes verminderen? Overweeg dan zeker eens om je kip te vervangen door een alternatief. Er is steeds betere vegetarische kip op de markt die je gewoon in elk van de lekkere kiprecepten kan vervangen. Ikzelf probeer toch zeker 3 dagen per week vegetarisch te eten, en heb ondertussen geleerd om heel wat van mijn kipconsumptie te vervangen door vegan alternatieven!

Stappenplan kip koken

Kip koken

Je wilt kip of een kipfilet koken, maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig?
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Equipment

  • Een pan
  • Schuimspaan
  • Mes en snijplank
  • Vorken

Ingrediënten
  

  • x gram kip

Instructies
 

  • Doe de kip of de kipfilet in een grote pan.
  • Doe koud water of bouillon in een pan. 
  • Zet de kip op het vuur en kook de kip in 35 tot 90 minuten gaar.
  • Gebruik de vorken om de kip uit elkaar te pluizen.

FAQ – Kip koken

Hoe lang moet kip koken?

Hoe lang kip moet koken, verschilt enorm. Kippenbouten hebben tot 30 tot 40 minuten nodig in kokend vocht. Eigenlijk kun je er rekening mee houden dat het vlees of van het bot af moet vallen of binnenin een temperatuur van 75 graden bereikt. Kippenborst heeft ongeveer een kwartier tot een half uur nodig wanneer het kookt. Een hele kip heeft daarentegen zeker 80 tot 90 minuten nodig totdat de binnenkant een temperatuur van 75 graden heeft bereikt.

Hoeveel gram kip per persoon?

Hoeveel gram kip je per persoon nodig hebt? Dat Ligt ook een beetje aan wanneer je de kip gaat serveren. Eet je de kip als een voorgerecht in een kippensoep dan heb je natuurlijk veel minder nodig als wanneer je een kip als hoofdgerecht gaat eten. Reken op ongeveer 400 tot 500 gram per persoon.

 

Image by Manfred Richter from Pixabay

You may also like