Maïs koken

By

Mais klaar maken kan best wel een klusje zijn. Het is ook niet iets wat je zomaar even doet en je moet er wel even de tijd voor nemen. Mais kan je op verschillende manieren eten. In de zomer is het erg lekker om de mais op de barbecue te bereiden. Dit kan ook op twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om de kolven volledig te laten garen op de barbecue maar je kunt ze natuurlijk ook enkel grillen. Ook kun je de mais bakken. Suikermais is alleen niet geschikt om te poffen tot popcorn wel om te bakken lekker met een snufje zout. Natuurlijk kun je mais ook klaar maken in de magnetron en of stomen.

Hoe lang moet je mais koken

Wanneer je mais gaat klaarmaken is het wel fijn om te weten hoe je het een en ander moet doen en wat de effecten kunnen zijn als je het niet goed doet. Mais moet je ongeveer een 25 minuten koken. Wanneer je het te kort kookt, blijft het heel erg hard. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe groot de maiskolf is en hoe donker de maiskorrels zijn. Wanneer je mais uit een blik haalt is het natuurlijk alleen maar even opwarmen.

Mais recepten

Mais is op verschillende manieren erg lekker! Maiskorrels doen het bijvoorbeeld altijd goed in een salade of in een Mexicaanse schotel. Ook kun je mais goed eten in combinatie met een pastasaus of lasagne. Dit komt omdat mais niet zo een overheersende smaak heeft en een lekkere bite geeft aan je maaltijd. Zoals hierboven al vermeld is mais erg lekker wanneer deze bereid is op de barbecue. Wanneer je de mais wat zoeter wilt, kun je na het koken hier wat boter en suiker op doen, maar boter en zout is ook een gouden combinatie.

Stappenplan mais koken

Maïs koken

Om maïs te koken ga je op de volgende manier te werk.
Totale tijd 20 minuten

Equipment

 • Een ruime pan
 • Een mes
 • Een vergiet

Ingrediënten
  

 • Maiskolven
 • Snufje zout

Instructies
 

 • Verwijder de bladeren van de maiskolf en neem ook de witte draden mee.
 • Snijd met een mesje een stuk van de onderkant van de mais af (het kontje).
 • Was de maiskolven even onder de kraan.
 • Doe de mais in een pan met water en laat dit zo een 20 minuten koken.
 • Als je kooktijd voldaan is prik dan even met een vork in de mais. Als dit lukt is de mais gaar.
 • Laat de mais uitlekken in een vergiet. 

FAQ – Maïs koken

Hoe lang moet mais koken?

De kooktijd van mais hangt een beetje af van de grote van de mais en de korrels. Bij een kolf met donkergele korrels is een kooktijd van zeker 25 minuten nodig. Bij een kolf met licht gele korrels kun je een kooktijd van 15 tot 20 minuten aanhouden. Controleer even met een vork. Wanneer je in de maiskorrels kunt prikken is de mais klaar.

Hoeveel gram mais per persoon?

Wanneer je kiest voor maiskolven reken dan op 300 gram per persoon. Je maakt de maiskolven nog schoon en houdt dan zo een 200 gram over. Dit is ongeveer 1 maiskolf per persoon. Reken ook op 200 gram per persoon wanneer je kiest voor een potje mais. Verse mais kun je een aantal dagen bewaren in de groenteladen van je koelkast. Hou er wel rekening mee dat de smaak elke dag achteruitgaat.

Maïs is trouwens heel erg gezond, zeker voor mensen met een te hoge bloeddruk. Meer daarover kan je hier terugvinden!

Image by Abdulhakeem Samae from Pixabay

You may also like