Mosselen koken

By

Mosselen koken is een klusje wat niet heel erg moeilijk is, maar waar je wel even goed bij moet blijven en op moet letten. Wanneer je weet waar je op moet letten is het eigenlijk zo gebeurd. Naast koken van de schelpdieren, kun je ze natuurlijk ook bakken, frituren of op de barbecue klaarmaken. Eet mosselen niet rauw, dit kan namelijk niet.

Hoe lang moet je mosselen koken

Voordat je mosselen gaat koken, moet je echt even kijken of de mossel al geopend is. Wanneer dit zo is tik dan even op de schelp, wanneer de mossel sluit is deze goed en kan je hem klaarmaken. Laat de mosselen zeker niet te lang in de pan zitten. De smaak zal op deze manier verdwijnen en de mossels worden taai. Zet je vuur goed hoog en schud de mosselen om de paar seconden even om. Als de schelpen open staan zijn je mosselen goed. De truc bij mosselen koken is om zo min mogelijk vocht te gebruiken. Mosselen moeten namelijk stomen en niet koken. Voeg ook niet al te veel zout toe tijdens het bereiden van deze schelpdieren. In een verse mossel zit namelijk nog het zilte water uit de zee en dit is enorm zout.

Mosselen recepten

Mosselen zijn van zichzelf al heerlijk maar je kunt ze nog lekkerder maken. Kook je mosselen eens in een laagje bier of wijn. Mosselen kun je ook in een pasta verwerken. Dit geeft je pasta een extra dimensie. Eet de mosselen ook eens op de Vlaamse manier. Zij bereiden hun mosselen met lookstengels. Dit zijn stengels met een knolookbol. Elk land heeft trouwens zijn eigen unieke bereiding van mosselen. Zo kun je dus op meerdere manieren mosselen eten zonder dat je elke keer hetzelfde eet! Welke is jouw favoriet? Wanneer je mosselen gaat kruiden probeer dit dan eens met dille, tijm en peterselie.

Stappenplan mosselen koken

Mosselen koken

Je wilt mosselen koken maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig? Omdat mosselen op verschillende manieren lekker is, gaan wij uit van de basis.
Totale tijd 8 minuten

Equipment

  • Grote pan met deksel

Ingrediënten
  

  • Verse mosselen (2 kg)
  • Soepgroente
  • Peterselie en dille
  • Bier, wijn of water

Instructies
 

  • Spoel de mosselen onder koud stromend water. Verwijder de schelpen die kapot zijn en die open blijven staan. 
  • Voeg de mosselen met de groente en kruiden toe in een pan.
  • Kook je mosselen in een laag witte wijn, bier of water.
  • Breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Het kookvocht duwt je deksel omhoog wanneer de mosselen gaan koken.
  • Gooi de mosselen die niet open gaan staan weg. Deze zijn niet goed.

FAQ – Mosselen koken

Hoe lang moeten mosselen koken?

Antwoord: Eigenlijk koken mosselen niet echt, je stoomt ze echter klaar in een klein laagje vocht. Hou er rekening mee dat het ongeveer 5 tot 8 minuten duurt totdat de mosselen klaar zijn. Laat in ieder geval het vocht de deksel 3 maal omhoog drukken.

Hoeveel gram mosselen per persoon?

De goedkoopste mosselen koop je in het mosselseizoen, dit seizoen loopt van ongeveer juli tot april. Uitrekenen hoeveel mosselen je nodig hebt per persoon is nog best lastig, je weet namelijk niet van tevoren hoeveel mossel vlees er in een pak mosselen zit. Meestal zit er in een 1 kilo mosselen 250 gram mosselvlees. Reken dus op ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Wanneer je geen bijgerechten hebt kies dan voor 1,2 kg per persoon.

 

Image by João Gonçalves from Pixabay | Meer leuke tips voor het klaarmaken van mosselen kan je vinden bij MosselenKlaarmaken.nl – een leuke site vol tips & tricks!

You may also like