Prei koken

By

Prei klaar maken is helemaal niet moeilijk maar je moet net even weten hoe je het aan moet pakken. Om jou een beetje op weg te helpen vertellen wij jou hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt prei op verschillende manieren klaar maken. Denk aan koken, wokken, roerbakken of stoven. Ook kun je prei klaar maken in de oven. Wanneer je zin hebt in een lekker soepje is het ook mogelijk om de prei klaar te maken in een lekkere soep met aardappelen of room.

Hoe lang moet je prei koken

Prei kook je na dat je ze in ringetjes hebt gesneden. Je hoeft de prei maar halverwege onder water te zetten dit omdat de prei al behoorlijk wat vocht bevat. Je kookt de prei in ongeveer 8 tot 12 minuten klaar. Na het koken is het verstandig de prei nog even goed uit te laten lekken dit omdat je anders een vrij waterig geheel krijgt. Wanneer je prei 12 minuten gekookt heeft kan deze gegeten worden. Ook kun je ervoor kiezen de prei verder te bewerken in bijvoorbeeld een pasta. Kook de prei niet te lang dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen eruit gaan en daarbij wordt het er ook echt niet lekkerder op. Kook de prei in een klein beetje water want prei slinkt enorm.

Prei recepten

Prei kan je op verschillende manieren klaarmaken. Je kan het koken en eten met gekookte aardappelen en een stukje vlees maar het is ook mogelijk om de prei klaar te maken in een soep. Een stamppot met prei en roomkaas is ook iets wat erg goed in de smaak zou kunnen vallen. In een quiche of maak een lekkere preitaart. Zoals bij elk gerecht zijn er altijd een paar gerechten die het extra goed doen bij prei. Denk hierbij aan: Andijvie, linzen ,basmatti rijst, aardappels zowel de normale als de zoete en gekookte kipfilet. De kruiden die je lekker kunt gebruiken bij prei zijn: Peper, zout laurier en tijm.

Stappenplan prei koken

Prei koken

Je wilt prei koken maar hoe ga je te werk?
Totale tijd 12 minuten

Equipment

  • Grote pan
  • Keukenmesje

Ingrediënten
  

  • Prei
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Snijd de prei in ronde stukjes.
  • Was de prei en zorg dat alle zand weg is.
  • Voeg niet te veel water toe. Prei slinkt namelijk erg tijdens het koken.                          
  • Kook de prei klaar in 8 tot 12 minuten.
  • Voeg een papje toe bij de prei of bereid hem in een pasta.

FAQ – Prei koken

Hoe lang moet prei koken?

Kook de prei in ongeveer 12 minuten klaar. Wanneer je wilt weten of de prei klaar is kun je dit controleren met een vork. Laat na het koken de prei goed uit lekken. Kook de prei zeker niet te zacht wanneer je dit doet zou de prei erg papperig worden en dus niet lekker meer.

Hoeveel gram prei per persoon?

Reken op ongeveer 250 tot 300 gram per persoon. Ook verschilt het of je de groente eet met aardappels en vlees of dat je het gebruikt in een ander gerecht zoals bijvoorbeeld pasta of een soep. Mocht je prei over hebben bewaar dit dan ongekookt in de koeling. Deze kan je de volgende dag nog prima eens gebruiken in nasi. Dan heb je namelijk maar 200 gram nodig voor 4 personen.

 

Image by bazinga1k980 from Pixabay

You may also like