Rijst koken

By

Het meest makkelijk om te koken is rijst. Je hebt verschillende soorten rijst maar het koken is van bijna alle soorten hetzelfde. Wij helpen jou even op weg wat de beste manier is. Er zijn verschillende manieren om rijst klaar te maken. Zo kun je rijst gewoon koken maar kun je het ook klaar maken in de magnetron. Wanneer je veel en vaak rijst eet is een rijstkoker ideaal voor jou en waarschijnlijk je nieuwe beste vriend.

Hoe lang moet je rijst koken

Hoe lang de rijst moet koken ligt ook aan welke rijst je hebt. Er zijn namelijk verschillende rijstsoorten. Hou er sowieso rekening mee dat zilvervliesrijst een veel langere kooktijd nodig heeft als bijvoorbeeld pandanrijst, basmati of snelkookrijst. Laat je rijst in ieder geval na het afgieten of droogkoken altijd even nastomen. De kooktijd van de rijstsoort vind je ook altijd op de verpakking, maar hou rekening met:

 • Zilvervliesrijst: 40-45 minuten. Er is ook een snelkookvariant deze is in 8 tot 10 minuten klaar
 • Witte rijst (basmati/pandan): ongeveer 20-25 minuten. Ook hier is een snelkookvariant, deze is 8 tot 10 minuten klaar

Rijst recepten

De recepten van rijst zijn eindeloos. Het is natuurlijk ook een gerecht die je met veel kan eten. Rijst kun je heerlijk eten met vis maar ook met een stuk vlees of gevogelte is het heerlijk. Er bestaat ook rijst om sushi van te maken. Deze rijst moet je alleen wel wat langer koken. We gebruiken rijst ook in nasi en in andere gerechten. Wist je dat je rijst zelfs kunt gebruiken om pap van te maken? Superlekker met een beetje suiker en kaneel. De kruiden die je kunt gebruiken verschillen enorm, dit ligt echt aan het gerecht wat je klaar gaat maken.

Stappenplan rijst koken

Rijst koken

Je wilt rijst koken maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig?

Equipment

 • Een pan
 • Een vergiet

Ingrediënten
  

 • Rijst
 • Snufje zout

Instructies
 

 • Breng water aan de kook, of maak gebruik van een Quooker om direct aan de slag te kunnen gaan. Gebruik ongeveer 1,5 tot 2 keer de hoeveelheid van de rijst aan water.
 • Wanneer het water kookt de rijst bijvoegen.
 • Bekijk de verpakking van de rijst, om te zien hoe lang je de rijst exact moet laten koken.
 • Giet de rijst af en doe het terug in de pan.
 • Laat de rijst nog ongeveer 10 minuten na garen met een deksel op de pan.  Hierdoor plakt je rijst ook minder.

FAQ – Rijst koken

Hoe lang moet rijst koken?

Dit verschilt met de rijst die je hebt. Zilvervliesrijst moet namelijk zeker wel 40 tot 45 minuten koken. Witte rijst heeft een kooktijd van 20 tot 25 minuten nodig. Wanneer je de snelkook versie neemt van de rijst, is deze sowieso een stuk sneller klaar. Dan is de kooktijd voldaan na 8 tot 10 minuten. Laat de rijst wel altijd even na stomen, reken hier ook nog zo een 10 minuten voor.

Hoeveel gram rijst per persoon?

Wanneer je ongeveer 50 gram ongekookte rijst per persoon rekent heb je voldoende rijst als bijgerecht. Wanneer je rijst verwerkt in je gerechten zoals in bijvoorbeeld nasi goreng dan kan je het beste rekenen op ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Hou er ook rekening mee dat rijst zwaarder wordt nadat het gekookt is. Voor grote eters kun je trouwens wel 100 gram rekenen en voor kinderen of kleine eters 50 gram.

 

Image by ImageParty from Pixabay

You may also like