Snijbonen koken

By

Snijbonen zijn ontzettend lekker als je ze op de juiste wijze weet klaar te maken. Wanneer jou dat lukt weten wij zeker dat jij je vingers erbij zult aflikken. Heb je enig idee wat de juiste manier is? Wij helpen je een eindje op weg. Naast koken kun je er ook voor kiezen de snijbonen te wokken of te roerbakken. Snijbonen zijn namelijk ook prima in een pittig gerecht. Ook kun je snijbonen stomen. Op deze manier behouden de bonen de meeste vitamines en smaak. Wanneer je wilt dat de snijboontjes iets meer smaak krijgen kies er dan voor om de boontjes te smoren of stoven. Snijbonen kun je trouwens niet rauw eten maar wel kun je ze koken en af laten koelen dan zijn ze heerlijk in een salade.

Hoe lang moet je snijbonen koken

Als je een heerlijk gerecht met snijbonen klaar wil gaan maken dan wil jij natuurlijk weten hoe je dat het beste kunt doen. Dat begint bij de juiste tijden wat betreft koken aan te houden. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 8 tot 13 minuten. Wanneer je kiest voor hele snijbonen dan is het wel handig om deze net iets langer te koken. Snijbonen zijn trouwens het lekkerst als ze beetgaar zijn. Dit kun je prima testen door erin te prikken met een vork.

Snijbonen recepten

Er zijn verschillende recepten te vinden voor snijbonen. De meest bekende is wel die van de klassieke snijboontjes lekker met aardappel en een stukje rundvlees. Ook zijn er mensen die het heerlijk vinden om wat suiker bij het kookwater van de boontjes te doen.  Nog zo een bekend recept is wel blotte billetjes in het gras, dit is een aardappelschotel met snijbonen. Serveer hier witte bonen en rookworst bij.  Ook kun je van snijbonen natuurlijk een lekkere stamppot maken. Snijbonen doen het ook altijd goed in Aziatische recepten. Lekker bij bijvoorbeeld een goede nasi. Wanneer je snijbonen klaar zijn kruid ze dan nog even met nootmuskaat of wat kerriepoeder. Zout en peper is natuurlijk altijd een goed idee.

Stappenplan snijbonen koken

Snijbonen koken

Geniet van je gekookte snijbonen, laten we aan de slag gaan!
Totale tijd 13 minuten

Equipment

 • Een pan
 • Keukenmesje
 • Een vergiet

Ingrediënten
  

 • Snijbonen
 • Beetje zout

Instructies
 

 • Verwijder eventueel draad, snij het puntje van de snijboon af en trek vervolgens de naad weg die nog aan de boon vast zit.
 • Snijd de punten van de boon af.
 • Was de snijbonen even onder de kraan.
 • Snijd de bonen, dit moet niet maar is wel een goed idee voor de smaak.
 • Kook de boontjes in een klein laagje water met een snufje zout.
 • Giet de snijbonen af wanneer deze beetgaar zijn.

FAQ – Snijbonen koken

Hoe lang moeten snijbonen koken?

De kooktijd van snijbonen is ongeveer 8 tot 13 minuten. Dit kan iets verschillen wanneer je de snijbonen in zijn geheel kookt en niet snijdt. Zorg ervoor dat de boontjes een beetje beetgaar blijven, zo zijn ze het lekkerst. Dit kun je controleren met een vork.

Hoeveel gram snijbonen per persoon?

Reken op ongeveer 200 tot 250 gram snijbonen per persoon. De snijbonen verliezen bijna geen volume wanneer je ze kookt. Hou er wel rekening mee dat snijbonen maar heel even goed zijn in de koelkast. Wanneer je ze dus langer wilt bewaren kies er dan voor om ze even 2 tot 3 minuten te blancheren en daarna in te vriezen.

 

Image by Rinki Lohia from Pixabay

You may also like