Spaghetti koken

By

Vanavond wil je spaghetti gaan eten. Je hebt je vriendin belooft er een lekker gerecht van te maken maar wat kan je nu eigenlijk allemaal met spaghetti en hoe pak je het op de juiste manier aan? Je moet spaghetti altijd koken. Wanneer je het gekookt hebt kun je nog meer dingen met je spaghetti doen alleen moet het wel vooraf gekookt worden.

Hoe lang moet je spaghetti koken

Spaghetti kook je in ongeveer 11 minuten klaar. Wanneer je een stevigere spaghetti wilt kies er dan voor om de spaghetti 9 a 10 minuten te koken. Kook de spaghetti niet te lang want dan wordt deze heel papperig. Wanneer je hem te kort kookt blijft die heel erg hard wat ook niet lekker is. Je kunt de spaghetti koken in water met een beetje zout maar je kunt ook kiezen voor een bouillonblokje. Kook de spaghetti sowieso in een ruime pan met water zodat het goed door kan koken.

Spaghetti recepten

Spaghetti kun je op zoveel verschillende manieren eten. De meest bekende manier is denk ik wel de spaghetti bolognese. Lekker met gehakt en tomatensaus, maar je kunt spaghetti ook prima met bijvoorbeeld gebakken kip en prei en knoflook eten. Er zijn heel veel verschillende manieren om spaghetti klaar te maken en wat ook echt erg lekker is. Ook spaghetti zou je in een soep kunnen gebruiken als een vermicelli om de soep net iets voller te maken. En wat dacht je van de beroemde spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus? Die kent Iedereen toch wel? De kruiden die lekker zijn bij spaghetti zijn ook verschillend. Toch zijn het over het algemeen Italiaanse kruiden die een spaghetti lekker maken. Ook kun je kiezen voor losse kruiden. Denk dan aan oregano, koriander, peterselie, rozemarijn en marjolein.  Wanneer je spaghetti met vis maakt is het lekker om dille als kruiden te gebruiken.

Stappenplan spaghetti koken

Spaghetti koken

Je wilt spaghetti koken maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig?
Totale tijd 11 minuten

Equipment

  • Een pan
  • Een vergiet

Ingrediënten
  

  • Spaghetti
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Breng in een ruime pan water aan de kook.
  • Zet de spaghetti recht op in de pan en duw deze zachtjes verder onder water. 
  • Laat de spaghetti zachtjes door koken en roer af en toe even door de spaghetti.
  • Laat na het koken de spaghetti uit lekken in een vergiet en schud de pasta even goed door.
  • Roer een scheutje olijfolie door de spaghetti. Dit is niet alleen lekker voor de smaak maar helpt ook tegen plakken.

FAQ – Spaghetti koken

Hoe lang moet spaghetti koken?

Wanneer je wilt dat je spaghetti een beetje stevig blijft is het verstandig om een kooktijd van ongeveer 9 of 10 minuten aan te houden. Wil je de spaghetti toch iets zachter, dan is een kooktijd van ongeveer 11 minuten aan te raden. Wanneer de kooktijd verstreken is kun je dit natuurlijk altijd even proeven en zo de kooktijd verlengen als dit nodig is.

Hoeveel gram spaghetti per persoon?

Een van de meest gebruikte methode om de hoeveelheid spaghetti te berekenen is de duim wijsvinger methode. De hoeveelheid droge spaghettislierten die je tussen je duim en je wijsvinger kunt vasthouden is de hoeveelheid die voldoende is voor een persoon. In de meeste gevallen kom je dan uit op zo een 60 gram ongekookte spaghetti per persoon. Wanneer je dit onhandig vindt kun je ook gebruik maken van de spaghetti meter. Deze kun je gewoon in een winkel kopen. Met deze meter kun je precies meten hoeveel spaghetti je nodig hebt per persoon.

 

Image by Jan Vašek from Pixabay

You may also like