Sperziebonen koken

By

Sperziebonen zijn ontzettend lekker en makkelijk klaar te maken, maar hoe doe je dit? Eigenlijk is het zo moeilijk niet maar je moet je wel aan wat regeltjes houden. Want hoe kook je nou je sperziebonen en vooral hoe lang moet het koken? Het is voor iedereen verschillend hoe die sperziebonen kookt. Je kunt de boontjes ook koken in een braadzak, dit is een speciale manier van sperziebonen koken. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om met sperziebonen te doen. Je kunt ze bijvoorbeeld wokken. Je kunt sperziebonen dus op verschillende manieren bereiden of je ze nou wokt, braadt, stoomt of kookt. Deze groente is zeer veelzijdig.

Hoe lang moet je sperziebonen koken

Wanneer je sperziebonen gaat koken dan is het handig om te weten hoe lang je ze moet koken. Sperziebonen die je te kort kookt blijven hard en of dat nu is wat je wilt is maar de vraag. Weet je wat de sperziebonen kooktijd is? Dit is ongeveer 8 tot 10 minuten voor stevige boontjes. Maar wanneer je ze heel zacht wilt hebben moeten ze zeker wel 25 tot 30 minuten koken. Het verschilt dus enorm met wat je lekker vindt.

Sperziebonen recepten

Er zijn verschillende manieren hoe je sperziebonen kunt eten. De meest bekende is denk ik wel met aardappelen en een stukje vlees. Maar ook is het lekker met rijst of in een salade. Een veel voorkomend gerecht met sperziebonen is ook wel de gehaktschotel met aardappel gehakt en sperziebonen. Eigenlijk kunnen sperziebonen overal wel bij. Deze groente is best makkelijk te bereiden en superlekker om bij een gerecht te doen. Wanneer je wilt kijken welke kruiden er lekker zijn bij sperziebonen kies dan eens voor een snufje nootmuskaat of wat peper en zout. Ook een beetje kurkuma of rode peper is erg lekker als kruiden bij sperziebonen.

Stappenplan sperziebonen koken

Sperziebonen koken

Je wilt sperziebonen koken maar hoe ga je te werk en wat heb je nodig?
Totale tijd 20 minuten

Equipment

  • Grote pan
  • Keukenmesje

Ingrediënten
  

  • Sperziebonen
  • Snufje zout

Instructies
 

  • De puntjes van de sperziebonen afsnijden met een mesje.
  • Spoel de groente onder de kraan af.
  • Vul je pan met water, doe er een snufje zout in en breng het water aan de kook. Wanneer je water kookt kun je de sperziebonen toevoegen.
  • Het duurt ongeveer 8 tot 10 minuten tot je de sperziebonen gaar zijn, je kunt dit controleren met een vork.
  • Wanneer je sperziebonen klaar zijn met koken kun je ze afgieten. Voeg nog wat zout toe en klaar is jouw gerecht.

FAQ – Sperziebonen koken

Hoe lang moeten de sperziebonen koken?

Hoe lang de sperziebonen moeten koken is een beetje afhankelijk van hoe gaar je de sperziebonen wilt hebben. Wanneer je van een beetje een stevige bite houdt, kies er dan voor ze 10 minuten te koken, wanneer je ze zacht wilt hebben, hou dan zeker een half uur aan

Hoeveel gram sperziebonen per persoon?

Reken op zo een 250 gram per persoon. Hou er dan wel rekening mee dat je hier ook een ander gerecht bij eet en dat je de sperziebonen nog schoon moet maken en het dus een stuk minder wordt als wanneer het schoon gemaakt en gekookt is. Wanneer je sperziebonen over hebt probeer ze dan eens in een koude salade te doen. Ook dit is erg lekker, en zo verspil je niets.

 

Image by young_amyc from Pixabay

You may also like