Spitskool koken

By

Je wil eens wat nieuws uitproberen en hebt besloten om spitskool te gaan koken. Iets wat je eerder nog nooit hebt gedaan dus je kunt wel wat hulp gebruiken. Hoe je dat het beste kunt bereiden dat gaan wij jou hier vertellen. Spitskool is op verschillende manieren klaar te maken. Heb je er wel eens aan gedacht dat je het ook heel goed kunt wokken of dat je het zelfs rauw kunt eten in een heerlijke salade? Wanneer je het in een salade gaat verwerken moet je het wel heel fijn snijden. Grove stukken zijn niet lekker.

Hoe lang moet je spitskool koken?

Net zoals elke andere groente is het niet aan te raden om spitskool te lang te koken. Je raakt dan heel wat vitaminen kwijt en dat is hartstikke zonde. De kooktijd van spitskool wanneer je het fijn hebt gesneden is zo ongeveer 8 tot 12 minuten. Je kunt bij het water en de spitskool een beetje zout toevoegen voor de smaak.

Spitskool recepten

Je kunt spitskool op verschillende manieren klaarmaken. Natuurlijk is 1 van de manieren om het te koken maar je kunt het ook heel goed stoven of verwerken in een salade. Vaak zit spitskool ook in Aziatische gerechten zoals bijvoorbeeld een nasi goreng. Je kunt spitskool heel goed combineren met bijvoorbeeld amandelen, druiven en een lekkere yoghurtdressing in een salade. Wanneer je er een salade van wilt maken kun je de kool het beste snijden met een mandoline.  Kook je de spitskool dan kan je hem supergoed combineren met knoflook, stukjes kip en rijst of noodles. Meer opties kan je natuurlijk op deze website vinden, als je op zoek bent naar nog extra inspiratie om met spitskool aan de slag te gaan.

Er zijn echt heel veel lekkere recepten te bedenken met spitskool. Durf ook zelf een beetje te combineren met groenten en vlees of vis. Men zegt wel eens dat je er maar op 1 manier achter komt en dat is het gewoon te proberen. Je zult er misschien nog van versteld van hoe lekker dat sommige combinaties kunnen zijn. Zalmstukjes door de spitskool heen met een lekker sausje is ook prima te doen. Dit met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en je hebt een topmaaltijd waarvan het water je in de mond zal lopen.

Stappenplan spitskool koken

Spitskool koken

Geniet van heerlijke, gekookte spitskool met dit recept. We leggen je stapsgewijs uit hoe je spitskool kookt.
Totale tijd 8 minuten

Equipment

 • Een grote pan
 • Keukenmesje

Ingrediënten
  

 • Spitskool
 • Snufje zout
 • Snufje peper

Instructies
 

 • Snijd de kool in vier stukken en verwijder de harde delen die aan de onderkant zitten.
 • Snijd het geheel in dunne reepjes.
 • Was alles goed en laat het uitlekken in een vergiet.
 • Zet een pan met ruim water, de spitkool en een snufje zout op het vuur.
 • Kook de spitskool in ongeveer 8 minuten gaar.
 • Giet de kool af en voeg eventueel wat peper en zout toe. Je bent klaar om te gaan eten! 

FAQ – Spitskool koken

Hoe lang moet je spitskool koken?

Spitskool kook je wanneer je die in reepjes hebt gesneden voor ongeveer 8 minuten. Daarna giet je de spitskool af. Wist je trouwens dat de vuistregel is om op groene groente geen deksel te doen tijdens het koken? Je zou dan de meeste vitaminen behouden aan de groente.

Hoeveel gram spitskool per persoon?

Voor het juiste portie spitskool per persoon houd je ongeveer en 250 gram gekookte spitskool aan. Je hebt dan een goed portie en gecombineerd met je aardappelen een prima hoeveelheid. Je zult dan zeker geen honger meer hebben wanneer jij klaar bent met jouw maaltijd.

 

Photo by Alfonso Cenname on Unsplash

You may also like