Spruiten koken

By

Het is weer de tijd voor spruitjes en jij wilt verse spruitjes klaar gaan maken. Je weet echter niet precies hoe lang je ze nu moet koken. Zullen wij jou een eindje op weg helpen? Je kunt spruitjes ook koken in de magnetron of misschien vind je het wel lekkerder om de spruitjes te wokken? Naast wokken en koken kun je ze ook nog roerbakken, stoven of stomen. Het is maar net wat je zelf lekker vindt.

Hoe lang moet je spruitjes koken

Wanneer je spruitjes klaar gaat maken wil je dat natuurlijk op de juiste manier doen. Spruitjes koken is niet moeilijk, maar je moet net even weten hoe je dat het beste kunt doen. Wij zullen jou ermee helpen zodat jouw spruitjes perfect smaken. De juiste kooktijd voor spruitjes is ongeveer 10 tot 12 minuten.  Kook ze ook zeker niet langer want zo zorg je voor je beruchte spruitjes lucht. Wanneer je deze geur trouwens helemaal niet wilt hebben kies dan voor een scheutje melk bij het koken, zo temper je ook nog eens die typische smaak.

Spruitjes recepten

Er zijn verschillende manieren hoe je spruitjes kunt eten. Zeker wanneer je kiest voor een andere kookstijl. Spruitjes kunnen wanneer je ze gekookt hebt erg lekker zijn met gebakken spekjes en wat gesmolten kaas. Spruitjes met appel is ook erg lekker! Je kunt er ook voor kiezen om spruitjes te gebruiken voor een stamppot (hier meer info daarover!). Of wat dacht je van een lekkere spruitjes salade? Wanneer je de spruitjes klaar hebt is het lekker om deze te kruiden. De meeste groentes worden gekruid met nootmuskaat. Maar wist je dat je spruitjes ook lekker kunt kruiden met peterselie of gewoon kan kiezen voor peper en zout?

Stappenplan sperziebonen koken

Spruitjes koken

Je wilt spruitjes koken maar hoe ga je te werk, wat heb je nodig?
Totale tijd 12 minuten

Equipment

  • Een pan
  • Keukenmesje

Ingrediënten
  

  • Spruiten
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Snijd het harde kontje van het spruitje af.
  • Verwijder de buitenste blaadjes van het spruitje. 
  • Was je spruitjes schoon onder de kraan zodat je al het vuil weg spoelt.
  • Zet een pan met water, een snufje zout en de schoongemaakte spruitjes op het vuur.
  • De kooktijd van 10 tot 12 minuten aanhouden. Prik met een vork in de spuitjes om te kijken of ze gaar zijn. 
  • Giet de spruitjes af en kruid ze met de kruiden die jij graag wilt.

FAQ – Spruitjes koken

Hoe lang moeten spruitjes koken?

Hoe lang de spruitjes moeten koken ligt ook een beetje aan de grote van je spruitjes maar over het algemeen is de kooktijd van 10 tot 12 minuten voldoende. Controleer dit met een vork om te weten of ze klaar zijn.

Hoeveel gram spruitjes per persoon?

Reken op een portie van ongeveer 250 gram per persoon. Ook handig om te weten, spruitjes worden niet kleiner wanneer je ze kookt. Je hoeft hier met kopen dus geen rekening mee te houden. Wanneer je een zak spruitjes nog iets langer wilt bewaren dan kun je de spruitjes nog ongeveer 4 tot 7 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast.

 

Image by Ulrike Leone from Pixabay

You may also like