himalaya-zout

Wat zijn de voor- en nadelen van himalaya-zout?

By

Himalaya-zout is zout dat met de hand gewonnen wordt uit de verschillende zoutmijnen in het Himalayagebergte in Pakistan. Deze zout wordt dus, in tegenstelling tot veel andere soorten zout, niet direct uit de zee gewonnen. Toch is ook deze zout afkomstig uit zeewater: vroeger klotste het zeewater in deze gebieden nog tegen de bergen aan. Het zout uit dit water is inmiddels opgedroogd en kan zo dus via zoutmijnen gewonnen worden.

Himalaya-zout is één van de meest pure zoutsoorten ter wereld. Je kunt deze zout vaak herkennen aan zijn rozige kleur, hoewel hij ook gewoon een witte kleur kan hebben. Heeft deze zout, omdat hij zo puur is, specifieke voordelen voor de gezondheid? En smaakt deze zout anders? In dit artikel bespreken we de verschillende voor- en nadelen van Himalaya-zout.

De voordelen van Himalaya-zout

Veel mensen zweren bij Himalaya-zout: ze mensen dat deze zoutsoort gezonder én lekkerder is dan andere soorten zout. Het is dan ook geen wonder dat je deze zout ineens in iedere winkel en in ieder restaurant ziet staan. Maar is Himalaya-zout ook echt zoveel beter dan simpel tafelzout?

himalaya zoutGezondheid

Himalaya-zout bevat inderdaad meer gezonde stoffen dan andere, simpele zoutsoorten. Zo bevat Himalaya-zout veel mineralen (zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium) waarvan bekend is dat ze een positieve uitwerking op je gezondheid hebben. Deze stoffen geven ook de rozige tint aan het zout.

Om deze reden zou je dus inderdaad kunnen stellen dat Himalaya-zout gezonder is dan gemiddeld, maar zo simpel is het helaas niet. Deze mineralen zijn namelijk in zo’n lage dosis aanwezig, dat de gemiddelde hoeveelheid mineralen die je extra binnenkrijgt bij een portie Himalaya-zout helaas geen bewezen meerwaarde voor je gezondheid heeft.

Als je echt zou willen profiteren van de mineralen in Himalaya-zout, zou je erg veel zout moeten eten. Maar aangezien een grote hoeveelheid zout ook weer slecht voor je gezondheid is, wegen de voordelen in dat geval niet op tegen de nadelen. Meer info kan je alvast hier terugvinden bij Nasma.

Smaak

Volgens sommigen mensen smaakt Himalaya-zout ook beter dan andere soorten zout. Dit zou te verklaren zijn door de aanwezigheid van de extra mineralen in Himalaya-zout, hoewel het ook hier maar de vraag is of er wel genoeg van deze mineralen aanwezig zijn om echt een verschil in smaak te maken. Je kunt natuurlijk altijd zelf de proef op de som nemen door verschillende soorten zout met elkaar te vergelijken!

De nadelen van Himalaya-zout

Himalaya-zout kent ook enkele nadelen, met als belangrijkste nadeel misschien wel de prijs. Je betaalt er gemiddeld een stuk meer voor dan voor een normaal potje tafelzout. Een potje van dit zout kan tot wel twintig keer duurder zijn dan andere potjes zout. Aangezien de voordelen voor de gezondheid nog niet klinisch zijn aangetoond, is het maar de vraag of Himalaya-zout deze hogere prijs echt waard is.

Daarnaast is al het zout, in grote hoeveelheden, natuurlijk schadelijk voor je gezondheid en Himalaya-zout is hier geen uitzondering op. Teveel zout kan bijdragen aan een hoge bloeddruk en kan het risico op hartproblemen vergroten. Probeer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (van 1 tot 3 gram) daarom niet te overschrijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like