Witlof koken

By

Witlof is een groente die je op verschillende manieren klaar kunt maken. Je wil ze nu gaan koken dus je wilt graag weten hoe je dat moet doen. Zullen wij het je uit gaan leggen?  Rauw is witlof ook heel goed te eten. Wist je dat? Wanneer je de witlof liever niet te bitter hebt is koken een goede manier. Ook kun je ervoor kiezen om de witlof te bakken of wokken. Tevens is het erg lekker om witlof te maken in de oven en ook dit kan op twee manieren.

Hoe lang moet je witlof koken

Witlof kun je klaarmaken in ongeveer 12 tot 15 minuten. Wanneer je echt geen bittere smaak wilt is het slim om een scheutje melk toe te voegen, zo gaat die smaak redelijk weg. Wanneer je de witlof gekookt hebt om het te gebruiken voor klassieke witlof ham en kaas moet je het echt goed afgieten. Witlof verliest namelijk behoorlijk veel vocht en een waterige kaas smaak is niet lekker. Wanneer je de witlof wilt controleren doe die dat met een vork. Wanneer je er met moeite in kan prikken is de witlof klaar.  Gebruik ook een snufje zout bij het koken van de witlof.

Witlof recepten

Witlof wordt ook wel witloof of Brussels lof genoemd. Deze heerlijke frisse en bittere groente kun je op verschillende manieren eten en ook klaar maken. Je kunt deze groente ook rauw eten en klaar maken in een salade. Superlekker met mandarijn en een goed gerecht in de zomer bij een barbecue. Ook kun je ervoor kiezen om de witlof in de oven te doen met ham en kaas. Dit gerecht is supermakkelijk maar enorm lekker. Ook in een quiche kun je kiezen voor witlof. Wanneer je gewoon zin hebt in gekookte witlof kan dit natuurlijk ook. Wanneer je graag kleine hapjes wilt hebben, vul dan eens een lof blad met gehakt en bak deze pakketjes af in de oven. Geniet van deze heerlijke groente en laat je verassen met wat je allemaal klaar kunt maken. Lekkere kruiden die je kunt gebruiken zijn nootmuskaat, peterselie en uiteraard peper en zout.

Stappenplan witlof koken

Witlof koken

Je wilt witlof koken maar hoe ga je te werk?
Totale tijd 15 minuten

Equipment

  • Grote pan
  • Keukenmesje

Ingrediënten
  

  • Witlof
  • Melk

Instructies
 

  • Haal eventuele bruine bladeren weg en snij van onderen de harde kern weg.
  • Snijd de groene punt van de witlof weg. Deze zorgt ervoor dat de witlof bitter smaakt.
  • Spoel de witlof schoon onder de kraan.
  • Breng in een pan water de witlof aan de kook, voeg hier een beetje melk bij.
  • Kook de witlof in een klein kwartiertje klaar.

FAQ – Witlof koken

Hoe lang moet witlof koken?

Kook witlof in ongeveer 15 minuten klaar. Wanneer je wilt weten of de lof klaar is kun je dit controleren met een vork. Laat na het koken de lof goed uit lekken wanneer je de witlof wilt gaan bereiden in de oven

Hoeveel gram witlof per persoon?

Reken op ongeveer 250 tot 300 gram per persoon. Dit zijn ongeveer 3 tot 4 kleine stronken of 2 tot 3 grote stronken. Wanneer je de witlof gaat gebruiken in een salade kun je reken op 75 tot 100 gram. Bewaar de witlof in de koelkast. Heb je rauwe witlof bladeren over en wil je een ander gerecht feestelijk serveren? Doe dit dan eens in een vers blad.

 

Photo by Visual Stories || Micheile on Unsplash

You may also like