Wortels koken

By

Worteltjes zijn ontzettend lekker en makkelijk klaar te maken maar dan moet het wel op de juiste manier gebeuren. Wat is nu eigenlijk de juiste manier? Naast het koken van wortels kun je de wortels ook stomen. De wortels zijn dan net een stukje frisser en zoeter dan wanneer je de wortel kookt. Ook kun je ervoor kiezen de wortels te stoven. Op deze manier kun je extra veel smaak toevoegen aan de wortels. Uiteraard kun je wortels ook gewoon grillen, bakken of wokken. Je kunt er zelfs voor kiezen om wortels in de oven klaar te maken. Ook rauw zijn wortels trouwens heerlijk.

Hoe lang moet je wortels koken

Wanneer je de wortels gaat koken dan is het wel fijn om te weten hoelang je ze ongeveer moet koken. Wortels die te kort gekookt zijn blijven hard en wortels die te lang gekookt zijn worden snot. Weet je wat de wortels kooktijd is? Dit is ongeveer 10 tot 20 minuten. Dit grote verschil ligt vooral aan de grote van de wortels. Wanneer je wortelsoep, wortelpuree of bijvoorbeeld een stamppot maakt hou dan wat langere kooktijd aan zodat ze echt zacht worden. Beetgare gekookte wortelen kunnen vervelende stukje achterlaten en zorgen dus niet voor een homogeen resultaat.

Wortels recepten

Er zijn verschillende manieren hoe je wortels kunt eten. Je kunt ze zelfs prima met andere groentes koken. Het is zelfs zo dat bij de stamppot gebruikelijk is om de aardappelen en de worteltjes in een pan te koken. Ook gebeurt dit vaak met peultjes en erwten. Wortels zijn heerlijk bij een stukje vis, maar je kan ze ook prima eten in een salade of wat dacht je van een worteltjestaart? Ook koud kun je prima worteltjes eten. Zet eens een bakje wortels met een lekkere dip neer tijdens het kijken van een film. De kruiden die lekker zijn bij worteltjes zijn toch zeker wel peterselie maar ook tijm of rozemarijn gaan goed samen.

Stappenplan worteltjes koken

Wortels koken

We gaan nu de worteltjes koken. Hoe pakken we het aan?
Totale tijd 20 minuten

Equipment

 • Grote pan
 • Keukenmesje

Ingrediënten
  

 • Wortelen
 • Snufje zout
 • Klontje boter

Instructies
 

 • Haal het vuil of onregelmatigheden van de worteltjes af of schil grote wortels.
 • Was je wortels onder de kraan.
 • Leg de wortels in een pan met koud water, zorg dat de wortels net iets onder water staan.
 • Voeg een snufje zout toe en een beetje boter. Breng de worteltjes aan de kook.
 • De kooktijd van 10 tot 20 minuten aanhouden. Prik met een vork in de worteltjes om te kijken of ze gaar zijn. 
 • Giet de worteltjes af en kruid ze met de kruiden die jij graag wilt.

FAQ – Wortels koken

Hoe lang moeten wortels koken?

Hoe lang de worteltjes moeten koken ligt ook een beetje aan de grote van je worteltjes maar over het algemeen is de kooktijd van 10 tot 20 minuten voldoende. Controleer dit met een vork om te weten of ze klaar zijn.

Hoeveel gram worteltjes per persoon?

Reken op een portie van ongeveer 200 tot 250 gram per persoon. Dit is een normale grote per persoon. Je kunt worteltjes trouwens zeker wel een maand bewaren op een donkere en koele plek buiten de koelkast. Ook zijn worteltjes supergezond en brengen ze weinig calorieën met zich mee. Superfijn als je wilt afvallen toch?

 

Image by Yerson Retamal from Pixabay

 

You may also like