Zoete aardappel koken

By

Zoete aardappelen koken, niet echt een gerecht wat je dagelijks klaar maakt maar je wil wel graag weten wat de beste bereidingswijze is en hoe je het moet doen, want hoe kook je nou zoete aardappel? Of kies jij ervoor om je zoete aardappel te poffen? Zoete aardappel kun je ook prima roosteren in de oven of gewoon bakken in een koekenpan. De meest voor de hand liggende manier is koken.

Hoe lang moet je zoete aardappel koken

Eigenlijk is het koken van een zoete aardappel niet veel anders als het koken van een gewone aardappel. Schil de aardappel en snij in gelijke stukken wanneer je ze tot drie kwart onder water zet. Het is wel zo lekker om een snufje zout aan het water toe te voegen. De zoete aardappel kooktijd is ongeveer 15 tot 25 minuten. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat deze klaar is controleer dit dan even door er met een vork in te prikken. Wanneer dit gaat zonder te veel kracht en moeite is de aardappel klaar. Kook de aardappel niet te lang anders wordt deze te zacht en dat is zeker niet lekker.

Zoete aardappel recepten

Wanneer je klaar bent met het koken van je zoete aardappel kun je hem ook af laten koelen en er een zoete-aardappel puree van maken. Voeg wat melk, boter, peper en zout toe en je hebt een heerlijke puree. Je kunt ook eens een soep maken van de zoete aardappel. Deze volle soep is goed te vergelijken met een pompoensoep. Snij ook eens dikke frieten van de zoete aardappel. Even 6 minuten bakken op 160 graden en kruiden met wat zeezout en je hebt een heerlijke snack. De kruiden die lekker zijn bij een zoete aardappel zijn best divers en liggen ook een beetje aan het gerecht wat je klaar maakt. Zout, peper, kerrie of rozemarijn doen het altijd wel goed!

Stappenplan zoete aardappel koken

Zoete aardappel koken

Je wilt zoete aardappel koken maar hoe ga je te werk?
Totale tijd 20 minuten

Equipment

  • Grote pan
  • Aardappelschilmesje of dunschiller

Ingrediënten
  

  • Zoete aardappelen
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappelen. Waar je dit mee doet verschilt per persoon de ene kiest voor een dunschiller terwijl de ander het fijner vindt met een aardappelschilmesje.
  • Was de aardappelen en snij ze in gelijke stukken, was ze daarna nog eens.
  • Vul een pan met water, een beetje zout en de aardappelen en zet deze op het vuur.
  • Houd ongeveer 20 minuten aan voor het koken maar controleer die met een vork.
  • Wanneer de aardappelen klaar zijn kun je ze afgieten. Stoom ze nog even af zodat al het overtollige vocht weg is.

FAQ – Zoete aardappel koken

Hoe lang moeten zoete aardappels koken?

Over het algemeen hebben we de aardappels 20 minuten nodig om te koken. Het kan natuurlijk zijn dat ze iets eerder klaar zijn of iets langer nodig hebben. Wanneer jij wil weten of jouw aardappels klaar zijn kun je dit controleren met een vork. Prik met je vork in de aardappel. Wanneer je voelt dat je aardappel zacht is, is je aardappel klaar.

Hoeveel gram zoete aardappel per persoon?

Reken voor een volwassen persoon ongeveer 280 tot 350 gram ongeschilde aardappelen per persoon. Dit komt uit op, wanneer je de aardappelen hebt gekookt, ongeveer 4 tot 5 middelgrote aardappelen. Wanneer je de zoete aardappel in een soep verwerkt is dit natuurlijk anders.

 

Image by ivabalk from Pixabay

 

You may also like